Gelukkig ‘hangt de vlag er nu geheel anders bij’. Hoe dat komt? Ik ben er stellig van overtuigd dat dit komt omdat ik de verbinding weer op één heb gezet. Zowel de verbinding met mijzelf maar zeker ook de verbinding met mijn omgeving.

Hoe gemakkelijk is het om je terug te trekken in je werkkamer (als je die al hebt) en je blind te staren op je vierkante collega; je beeldscherm? Hoe verleidelijk is het om vooral over te gaan tot het sturen van mailtjes en appjes in plaats van de tijd te nemen en echt een gesprek aan te gaan? Komt dit je bekend voor? Stop ermee!

Hoewel ik al meer dan 15 jaar een bedrijf leid, merk ik dat ik in de periode van de lockdown, in een valkuil ben getrapt die ik niet had zien aankomen. Die valkuil heet terugtrekken en verpieteren. Het slechte nieuws is dat ik er in volle glorie ingestapt ben. Het goede nieuws is dat ik het zelf heb gedaan en dus ook zelf verantwoordelijk was voor het vinden van de weg uit die valkuil. En wat is het dan ongelofelijk fijn dat ik goede mensen naast me hebt staan die mij wisten te stimuleren.

Ik besef me dat niet iedere leider een dergelijk klankbord om zich heen heeft en ook besef ik me dat ik niet alleen in deze valkuil zat. Geloof me, het was volgens mij best druk in die ‘valkuil van terugtrekken en verpieteren’. Het proces van ‘eruit klimmen’ heeft mij heel veel gebracht. Zowel op persoonlijk alsook op professioneel gebied. En zoals ik in mijn boek ‘DNA van ontwikkeling, de reisgids voor organisatieontwikkeling’ schrijf, is het belangrijk deze inzichten te delen.

Marc Oonk