Dat wordt duidelijker wanneer, voor jou, belangrijke dingen steeds meer aandacht vragen. Meer en meer krijg je het gevoel dat je tekort schiet. En waarom? Omdat je, in mijn geval, bezig bent met allerlei ballen in de lucht te houden. Overal noodgedwongen een beetje voor kiezen. Willen leveren, da’s toch ook belangrijk?

In de periode voor deze zomervakantie kreeg ik een oproep van mijn eigen geweten. Ik kan je vertellen dat zo’n oproep best even binnenkomt. “Wat vind jij écht belangrijk en kun je daaraan voldoende tijd en aandacht besteden?” Een confronterende vraag waarover ik deze zomer heb kunnen nadenken, praten en schrijven.

Mensen die mij kennen, weten dat ‘verbinding’ voor mij erg belangrijk is. Het hebben van een echte verbinding met elkaar vraagt tijd, aandacht én aanwezigheid. De online opties die er zijn om met elkaar in contact te staan, leveren voor mij te weinig verbinding op. Ik wil mensen graag in de ogen kijken. Dat geldt niet alleen privé maar ook in mijn werk.

Door de verdere ontwikkeling van Mensium zijn veel belangrijke taken in de afgelopen jaren gecentraliseerd op de Brainport Human Campus in Helmond. Bedrijfsmatig een hele goede keuze en met veel plezier heb ik jaren van mijn huis naar Helmond gereden. Als het verkeer even mee zat, was ik binnen 2 uur en 10 minuten van A naar B. Echter, dan moest het wel meezitten. De praktijk was dat een enkele rit regelmatig méér dan 2 uur en 45 minuten in beslag nam. Je kunt je voorstellen wat dit betekent voor vertrek- en aankomsttijden thuis en op het werk. En daarmee de tijd die je verliest om aan échte verbinding te kunnen besteden.

Wanneer je weet dat het fenomeen ‘afstand’ (en daarmee reistijd) een steeds grotere impact heeft op datgene wat jij écht belangrijk vindt, wordt het tijd om je te gaan bezinnen en je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Daarvoor heb ik de afgelopen maanden tijd genomen.

De uitkomst is dat ik per 31 december 2022 ga stoppen als directeur van Mensium.

Concreet betekent dit dat ik Mensium, ‘mijn kindje’ dat ik vanaf 1 februari 2003 samen heb mogen opbouwen, in veel vertrouwen zal overdragen aan de Driessen Groep als volledig eigenaar en Marit Dijkmans als directeur. Zo’n besluit neem je niet zomaar. Dat vraagt tijd, reflectie en lef.

Met een goed gevoel kijk ik terug op ‘de geboorte en groei’ van Mensium én zeker ook het samengaan met de Driessen Groep. Wat heb ik hierdoor ontzettend veel mogen meemaken, doen en vooral leren op strategisch niveau.

Mijn uitgebreide ervaring als directeur, adviseur en trainer ga ik nu verder inzetten op het vlak van Executive coaching en het begeleiden van verandertrajecten binnen organisaties. Uiteraard zal ik, waar gewenst, de samenwerking met Mensium en de Driessen Groep zoeken. Dat geeft ook aan dat we op een buitengewoon respectvolle wijze samen dit proces zijn aangegaan. Ook daarvoor ben ik dankbaar.

Velen weten dat ik, samen met Marthe Walter, ‘De reisgids voor organisatieontwikkeling’ heb geschreven onder de titel ‘DNA van Ontwikkeling’. Een bewezen effectieve basis om grote en kleine veranderingen (opnieuw) op te starten. Mijn geloof in deze ‘reisgids’ en het onderliggende model is erg groot. Het kan dan ook niet anders dan dat ik hierop ga door-ontwikkelen en op mijn typerende inspirerende wijze mensen in organisaties mee zal nemen in de reis ‘van verandering naar ontwikkeling’.

Toen ik mijn besluit, om met Mensium te gaan stoppen, kenbaar maakte aan verschillende personen kreeg ik regelmatig te horen dat ze het vooral jammer maar ook moedig vonden. Kiezen voor datgene wat jij belangrijk vindt, moet je niet uitstellen tot later. Wie weet wanneer later begint? Zorg ervoor dat je geen spijt krijgt. Daarvoor ben jijzelf verantwoordelijk. Het is dan ook daarom dat ik graag afsluit met woorden die voor mij ook als extra stimulans hebben gewerkt:

Angst is maar voor even, spijt is voor altijd

Daniël Lohues

De komende maanden ben ik bezig met een goede overdracht van Mensium, het bezoeken van relaties en bouwen aan mijn volgende stappen. Mocht je met mij willen bijpraten o.a. over het bovenstaande, laat het gerust weten.

Graag tot ziens!

Marc Oonk