Persoonlijk vergelijk ik deze periode van terugkeer met ‘de weidegang’. Je kent vast het beeld wel van de koeien in het voorjaar die weer voor het eerst de wei in mogen. Een mooi schouwspel van dansende en springende koeien. Als ik het beeld van deze weidegang plak op de mensen die weer terugkeren naar kantoor, dan zijn er een aantal aandachtspunten:

1. Hoe komen mensen terug?
Welke impact heeft de pandemie gehad op henzelf en hun omgeving? Zowel fysiek alsook mentaal. Verwacht niet 100% dezelfde personen terug als die je voor de pandemie in huis had.

2. Zijn ze fit?
Wat is er in het afgelopen jaar door hen gedaan aan zowel vakinhoudelijke alsook persoonlijke ontwikkeling? Veel organisaties hebben de ontwikkeling op een laag pitje gezet. Denk goed na over hoe je de ontwikkeling (weer) aanwakkert.

3. Wat is de impact van een lange periode thuiswerken geweest?
Een lange periode thuis werken heeft impact. Het werken van huis uit heeft zich razendsnel ontwikkeld en weinigen hoef je nog iets te leren over het werken met Teams of het oplossen van kleine ICT-problemen. Die leercurve was best stijl. Aan de andere kant heeft deze periode ook het echte contact geminimaliseerd. Veel gebeurde vanachter je laptop en van de meeste collega’s wist je niet eens meer of ze nog wel benen hadden. Het hervinden van de verbinding vraagt aandacht. Geef daar ruimte voor en schiet niet te snel in regelzaken zoals werkplekken, schema’s wie wanneer op kantoor mag zijn etc. Besef dat je bovenal mensen aan het werk hebt. “De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven.” (Aristoteles).

4. Komen ze überhaupt terug?
Dit is ook bij uitstek de periode om mensen kwijt te raken. Dat klinkt dramatisch maar het gebeurt echt. In het afgelopen jaar was het voor veel mensen makkelijk om uit beeld te blijven. Zeker als de relatie met de leidinggevende al wat troebel was, werd het lastige gesprek vermeden. Wat nou als het contact troebel blijft, de medewerker uit beeld weet te blijven en de leidinggevende op korte termijn vertrekt? Naar mijn mening hét succesrecept voor de ‘spookambtenaar’.

5. Wie 'doet het hek open'?
Maak van de terugkeer een moment. Vier de afsluiting van een fase. Laat het niet voorbijgaan alsof er niets gebeurt is. Ook hier speelt de verbinding een belangrijke rol. Als leidinggevenden en directie adviseer ik je de mensen met open armen en oprechte aandacht te ontvangen.

Kortom, heb niet alleen aandacht voor het technische aspect van de weidegang van medewerkers, maar besteed ook zeker aandacht aan het emotionele aspect van deze terugkeer.

Mensium heeft veel ervaring met het fundamenteel on-boarden en re-boarden van medewerkers. Kun je hier hulp bij gebruiken, Wij vertellen je in een vrijblijvend gesprek graag meer over wat wij hierin voor jou kunnen betekenen.

Marc Oonk