Wat is vitaliteit? 

Het woord vitaliteit duikt overal op. Maar wat ís het eigenlijk? Even een lesje taal: vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘vita’, dat ‘leven’ betekent. Als je vitaal bent, voel je je levendig, zou je kunnen zeggen. Pak je de Van Dale erbij, dan lees je dat het woord staat voor krachtig en levendig. Je zou kunnen zeggen dat die eigenschappen zowel voor je lichamelijke áls je geestelijke gesteldheid gelden. Een vitaal iemand heeft een gezond en fit lijf én geest. 

Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Je kunt je vast voorstellen dat je vitaal bent als je in de ochtend uitgerust wakker wordt, lekker een stuk wandelt, een goed boek leest en gezond eet. Want dan voel je je krachtig: lichamelijk en geestelijk. Vitaliteit is een term die ook steeds vaker opduikt op de werkvloer. Vitale medewerkers doen hun werk met energie en plezier. Wie wil dat nou niet? Als we het hebben over vitaliteit op de werkvloer, dan gaat het er dus om dat je je werk met plezier, energie en in balans doet. Medewerkers kunnen zelf hun vitaliteit vergroten, maar organisaties kunnen hier ook aan bijdragen. Daar zijn heel veel manieren voor. Van een gratis gezonde lunch, tot een stappenchallenge en van coachingsgesprekken tot een mailverbod buiten werktijden. 

Waarom draagt veerkracht bij aan vitaliteit?

Als je bij elke deadline of tegenslag in de stress schiet, dan ben je niet zo vitaal als je misschien zou willen. Wie veerkrachtig is, baalt misschien helemaal niet zo van die ene nare opmerking van een collega. Je kunt daar namelijk op meerdere manieren mee omgaan. Wellicht heeft die ene medewerker zijn of haar dag niet?  

Tips voor veerkracht en vitaliteit op de werkvloer

Wil je als werkgever zorgen voor een omgeving waar medewerkers vitaal en gezond zijn? Je kunt natuurlijk de hulp inroepen van een partij die je daarbij kan helpen. Maar je kunt ook zelf (klein) beginnen. Soms kan een kleine interventie al een groot verschil maken. Heb je hier al eens aan gedacht? 

  • Zorg dat bureaus dicht bij het raam staan, voor genoeg daglicht (en dus energie)  

  • Zorg dat er genoeg planten in het zicht staan of zorg dat er afbeeldingen van natuur zichtbaar zijn 

  • Zorg voor goede ventilatie 

  • Zorg met een sta-bureau, het koffiezetapparaat in een andere ruimte of een stappenchallenge voor minder zitminuten 

  • Stimuleer gezond eten en drinken 

Aan de slag met veerkracht en vitaliteit

Wil je het niet bij losse interventies houden, maar serieus aan de slag met vitaliteit op de werkvloer? Kijk dan eens of veerkrachtcoaching iets voor je is. Of lees meer over veerkracht.