De betekenis van veerkracht

Bij veerkracht heeft bijna iedereen wel een beeld. Denk aan het riet in een sloot, dat meebuigt met de wind (en weer terugbuigt bij mooi weer). Of aan een elastiekje dat zich kan uitrekken, maar ook weer terug naar de oorspronkelijke vorm gaat. Als mensen zijn we ook in staat om te herstellen na tegenslag. Om mee te buigen met de situatie en daarna een nieuwe weg te vinden.  

Welke soorten veerkracht zijn er?

Er zijn verschillende soorten veerkracht te onderscheiden. Zo kun je lichamelijk veerkrachtig zijn. Je bent fit en gezond en kunt daardoor een lichamelijke tegenslag goed aan. Je herstelt bijvoorbeeld goed na een griepje. Ook kun je mentaal veerkrachtig zijn. Je kunt dan goed omgaan met tegenslagen in je leven. Je gaat niet bij de pakken neer zitten, maar weet een nieuwe weg te vinden. Ook organisaties kunnen veerkrachtig zijn. Het zijn dan geen stroeve, logge bedrijven die bij veranderingen met de handen in het haar zitten. Hier werken teams die veranderende omstandigheden als een uitdaging zien. 

Het belang van mentale veerkracht

Als je mentale veerkracht hebt, kun je dus goed omgaan met veranderende omstandigheden. Als je mentaal veerkrachtig bent, heb je het gevoel dat je invloed hebt op een situatie. Ook stellen veerkrachtige mensen doelen en doen zij hun best die doelen te bereiken. Tot slot zie je als veerkrachtige persoon veranderingen als een uitdaging. Je neemt de tijd om te bedenken hoe je daar het beste mee kunt omgaan, zonder in paniek te raken. Je begrijpt dat die eigenschappen je helpen in het leven en je laat je niet meeslepen door omstandigheden.  

Veerkracht op de werkvloer

Steeds meer organisaties zien in dat veerkracht op de werkvloer belangrijk is. Als mensen niét het gevoel hebben de regie te hebben over de situatie en autonoom kunnen handelen, dan is de kans op een burn-out een stuk groter. Bovendien vraagt de veranderende samenleving om organisaties die wendbaar zijn. Het helpt dan als je medewerkers veerkrachtig zijn. Organisaties kunnen veerkracht op de werkvloer op verschillende manieren verbeteren. Zo doen bedrijven er goed aan om oog te hebben voor de balans werk en privé en de vitaliteit van medewerkers. Ook kunnen teamleiders zorgen voor een betekenisvolle en stimulerende werkomgeving.  

Hoe kan je je veerkracht bevorderen? 

Hoe veerkrachtig je bent, hangt af van je persoonskenmerken. Sommige mensen zijn van nature veerkrachtiger dan anderen. Toch kun je zeker je veerkracht bevorderen. Wat je zelf kunt doen om veerkrachtiger te zijn? 

  • Oefen met positief denken. Schrijf bijvoorbeeld elke avond op waar je dankbaar voor bent en wat er goed ging die dag. Na een tijdje merk je dat dit een automatisme wordt. Je kijkt dan als het ware met een andere bril naar je dag. 

  • Neem na een stressvolle dag of periode de tijd om weer op te laden. Hoe je dat doet is heel persoonlijk. Voor de een werkt sporten goed, de ander wil wandelen in het bos en een derde laadt op door te lezen of koken.

  • Praat over problemen. Zowel op privégebied als werk. Zit het even allemaal tegen? Spreek dat uit naar een collega, buurvrouw of leidinggevende. 

  • Ga op zoek naar een oplossing. Dat hoef je niet alleen te doen. Een coach kan je bijvoorbeeld verder helpen.  

Ontdek wat veerkracht voor jou kan betekenen

Wil jij ook ervaren wat veerkracht voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor onze gratis inspiratiesessie "Betere resultaten door meer veerkracht!". Of kijk of veerkrachtcoaching iets voor jou is.