Ik ben mijn baan, of toch niet?

De meeste mensen identificeren zich op de werkvloer met hun functieomschrijving. Dat trekt in zekere zin de juiste werkzaamheden en mensen aan. Een accountant zal niet snel gevraagd worden om de werkzaamheden van een recruiter uit te voeren, net als dat de BHV’er niet snel voor de boekhouding benaderd wordt. Desondanks ben je natuurlijk meer dan jouw baan! Wellicht herken je dat jouw collega’s regelmatig jouw hulp inroepen omwille van jouw analytische blik, eerlijke mening of presentatie-ervaring.

Al bekend met je talent?

We hebben het hier over talenten die (in principe) los staan van jouw functieomschrijving. Dingen waar je goed in bent omdat je er aanleg voor hebt. Wil je groeien in jouw loopbaan? Dan dien je ervoor te zorgen dat je de juiste mogelijkheden krijgt. Jezelf profileren kan je helpen om die mogelijkheden te krijgen. Wellicht dat je meteen weet wat jouw talent is. Het zou ook kunnen dat je het nog niet ontdekt hebt. Let de komende week op de vragen die mensen aan je stellen. Waar word je zoal voor benaderd en wat zegt dat over jou? Vraag vervolgens aan je omgeving hoe ze jouw talenten zien. Dat kan je helpen om ze in kaart te brengen en optimaal te benutten.

Profileren kun je leren

Je zult zien dat talent werkt als een soort magneet. Mensen weten je te vinden door mond-tot-mondreclame, of je trekt in een vergadering bepaalde taken naar je toe door uit te spreken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Tot slot kan het helpen om de ‘getuigen’ van jouw talent te vragen om een aanbeveling op je LinkedIn profiel te schrijven. Ben duidelijk in wat jij wilt uitlichten. Geef je iemand de vrije hand om een referentie te schrijven of wil je inzoomen op een specifieke taak of vaardigheid die je aan de rest van de wereld wilt laten zien? Hoe meer je jezelf profileert (online en offline) hoe meer mensen, taken en kansen je aantrekt. Vraag jezelf eens af: wat voor magneet wil je worden? Zo’n kleintje op de koelkast of zo’n grote die zaken écht in beweging kan brengen?

Talenten zijn de verborgen schatten in organisaties die met de juiste voedingsbodem zich kunnen ontwikkelen tot een rijkdom van competenties. Ook jij brengt jouw eigen kwaliteiten en talenten met je mee. Maar wat heb jij nodig om jouw talenten verder te ontwikkelen, dan wel te ontdekken wat jouw talenten zijn? Mensium maakt gebruik van twee instrumenten: Talenten Motivatie Analyse (TMA) en Insights Discovery.