Dit jaar ga ik een trekking maken naar Mount Everest Basecamp. Eén van mijn langgekoesterde dromen die ik eindelijk ga waarmaken! Een droom is niet iets dat je in een simpele knip realiseert, maar waar meerdere stappen aan vooraf gaan. Aan de hand van mijn droom neem ik je graag mee in de stappen die nodig zijn om dromen te realiseren.

Van binnen naar buiten

Zoals de meeste dromen is ook mijn droom eerst in mijn hoofd ontstaan. Er is een zaadje gepland doordat ik een mooi en interessant artikel las. In mijn dromen zag ik me al op de mooiste paden en gletsjer naar Basecamp lopen. En doordat ik het zo voor me zag en er enthousiast over werd, ben ik het ook met anderen gaan delen. Best spannend om je eigen dromen te delen. De veiligheid van het interne proces liet ik hiermee los. Ik wist niet hoe anderen erop zouden reageren en of ze net zo enthousiast zouden zij als dat ik was (en nog steeds ben). Tegelijkertijd merk ik door het delen dat mensen mij gaan helpen. Sommigen bewust met tips of door me in contact te brengen met anderen die dezelfde tocht hebben ondernomen. Soms ook onbewust door de vragen die ze stelden, waardoor ik weer tot nadenken werd gebracht en mijn plan steeds verder vorm kon geven.

Tussen droom en werkelijkheid

Trekken naar Basecamp is, als ik de verhalen mag geloven, best zwaar. Ik wil me hier dan ook heel graag goed op voorbereiden. Naast het lezen en verzamelen van informatie zorg ik dat ik het juiste materiaal bij me heb. Zo heb ik een slaapzak nodig waarmee ik ook bij hele erge kou goed beschermd ben, de juiste kleding en natuurlijk goed ingelopen wandelschoenen. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat ik plezier heb tijdens de trekking. En ik weet dat ik meer plezier heb als het lopen me goed af gaat. Nu ben ik best fit, wandel ik ook regelmatig, maar 17 dagen achter elkaar lange afstanden lopen in de bergen vraagt toch meer van me. Om wandelfit te zijn, reserveer ik dus tijd in mijn agenda, zodat ik met genoeg wandelkilometers in de benen de tocht kan starten. Dat is soms best lastig. Want dat betekent ook dat ik keuzes moet maken en dus ook wel eens nee moet zeggen tegen leuke activiteiten omdat het mijn wandelweekend is.

Realisatie

Het is voor mij nog 2 maanden wachten totdat ik echt mijn droom ga realiseren. Maar als het zover is, weet ik zeker dat ik ten volle ga genieten. Ik mag gaan oogsten waar ik afgelopen periode aan gewerkt hebt. En na de oogst komt er altijd weer een periode van rust. En in deze rust ontkiemen nieuwe dromen. Dromen waarin de verschillende stappen weer doorlopen gaan worden.

Is het zo eenvoudig?

Al deze stappen lijken zo eenvoudig in elkaar over te lopen. Ieder mens, en ik dus ook, hebben stappen waar we meer moeite mee hebben. Stappen waar we eerder in vast kunnen lopen. Bij mij gebeurt dat gebeurt als er leuke dingen op mijn pad komen. Ik ben iemand die alles van de positieve kant bekijkt en denkt dat iets minder voorbereiding ook wel voldoende is. Dat materiaal is toch niet allemaal nodig? En dat hoef ik nu toch nog niet aan te schaffen? Juist doordat ik weet hoe zwaar het is, door de verhalen en films die ik heb gezien, kan ik mezelf weer voorhouden om niet van mijn plan af te wijken. Ook ben ik bewust van mijn valkuil om vooruit te schuiven en het positiever te benaderen. Mijn alarmbellen gaan dan ook rinkelen als ik ‘het weer eens doe’.

Dromen is heerlijk, maar het waarmaken geeft nóg veel meer voldoening.  Wat doe jij om die voldoening te verkrijgen? En weet jij waar jij vastloopt? Ik ben benieuwd of jij je herkent in de stappen om jouw droom te realiseren. Ik hoor dan ook graag jouw verhaal.

Samen met Mensium kun jij aan jouw droom werken. Bij Mensium hebben we een aanpak ontwikkeld voor verschillende situaties op het gebied van mobiliteit & begeleiding.