Faciliteer een outplacementtraject in het (primair) onderwijs
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een goed afscheid van iedere werknemer. Wanneer een leerkracht zich niet meer thuis voelt binnen de organisatie en op zoek wil naar een andere baan, kunnen werkgevers een outplacementtraject aanbieden. Dat betekent dat de werknemer een bepaalde periode begeleid wordt in zijn of haar zoektocht naar een nieuwe baan. Het grote voordeel hiervan is een goede en prettige afwikkeling van het dienstverband. De werknemer kan tevreden en goed beslagen ten ijs een nieuwe carrièrestap maken. Een werkgever is niet verplicht om een outplacementtraject aan te bieden. Maar goed werkgeverschap is wel verplicht en outplacement kan hieronder vallen.
Werk in het onderwijs mee aan een mobiliteitsdienstverband
Naast het bieden van een outplacementtraject, kunnen werkgevers meewerken aan een mobiliteitsdienstverband voor de werknemer. Bij een mobiliteitsdienstverband wordt het werkgeverschap overgenomen. Dit betekent dat de leerkracht uit dienst gaat bij de ene werkgever en in dienst treedt bij een andere werkgever. De nieuwe arbeidsvoorwaarden zijn identiek (of komen sterk overeen met de arbeidsvoorwaarden van het vorige dienstverband). Hiermee krijgt de leraar de ruimte, de zekerheid en de begeleiding om het onderwijs te verlaten om aan een duurzame toekomst ergens anders te werken. Voor een werkgever kan een dergelijk dienstverband interessant zijn omdat financiële rompslomp en risico’s worden overgenomen.
Ga het gesprek aan met leerkrachten die het onderwijs willen verlaten
Wanneer een medewerker het onderwijs wil verlaten is, naast goede begeleiding via een outplacement of mobiliteitstraject, communicatie het belangrijkste. Ga daarom het gesprek aan met je medewerker of zorg ervoor dat de docent de ruimte voelt om zijn of haar wensen kenbaar te maken. Wanneer er tijd en ruimte is voor een goed gesprek, waarin de wensen van de leerkracht afgestemd kunnen worden met de organisatiedoelen, zullen er minder snel negatieve gevoelens loskomen. Daarnaast komt op deze manier naar voren welk traject het beste aansluit op ieders wensen.
Wil je meer weten over begeleiding van medewerkers die het onderwijs verlaten?
Wil jij ervoor zorgen dat jouw medewerkers op een fijne en prettige manier het onderwijs kunnen verlaten en ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn? Neem dan gerust contact op met Mensium. Als begeleiders van werk naar werktrajecten denken we graag met je mee.
*onderzoek TALIS (Teaching and Learning International Survey)