Hoe zorg je dat je bij tegenslagen weer omhoog veert?

Tegenslagen horen bij het leven, je ontkomt er niet aan. Hoe je ermee om gaat, maakt of je veerkrachtig bent. ’s Avonds lees ik in het boek ‘Leef’ van Bibian Mentel. Als we het over een veerkrachtig persoon hebben, dan is zij voor mij echt een voorbeeld. Voor degene die niet weten wie ze is, vele keren is bij haar kanker geconstateerd. Ondanks de amputatie van een been en een titanium nekwervel is zij in staat geweest om op de paralympics gouden medailles te winnen. Wat is het nu dat maakt dat zij, en natuurlijk ook vele anderen, zo veerkrachtig kunnen zijn?

Optimisme gecombineerd met een doel hebben. Misschien zou je dit ook wel hoop kunnen noemen. Iets waarvoor je uit je bed wilt komen. Hoop is misschien wel datgene wat je op de been houdt. Een uitspraak van Nelson Mandela, ook een veerkrachtig persoon: ‘hope is a powerful weapon, even when all else is lost’. En met focus op datgene waarop je wel invloed hebt, heb je naar mijn idee goud in handen. Bij alle voorbeelden die ik ken over veerkracht is die combinatie wat me als eerste opvalt.

Dat ik in ons team de veerkracht signaleer is voor mij niet vreemd. Veerkracht is voor mij een belangrijk onderwerp. Waarom? Met tegenslagen krijgen we allemaal te maken, we kunnen er niet aan ontkomen. Hoe je ermee omgaat, dat heb je wel zelf in de hand. Dat is ook hetgeen je kunt leren en ontwikkelen. Voor ieder mens, voor een team of organisatie is het naar mijn idee van belang om aandacht aan dit onderwerp te besteden. Of het nu gaat om de veerkracht te verbeteren of omdat de veerkracht tijdelijk onder druk is komen te staan.

Voor mij persoonlijk voelt het machtig om te weten dat ik weet wat ik kan doen zodra ik te maken krijg met een minder prettige gebeurtenis, ik zelf in de hand heb hoe ik met tegenslagen kan omgaan en weer kan opveren.

Hoe is dat voor jou?

    Gratis inspiratiesessie Veerkracht

    Wil jij ook ervaren wat veerkracht voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor onze gratis inspiratiesessie "Betere resultaten door meer veerkracht!".