Mobiliteit: hoe zat dat ook alweer?

Even het geheugen opfrissen. Want wat is mobiliteit ook alweer? Mobiliteit, of arbeidsmobiliteit, gaat over alle wijzigingen die werknemers tijdens hun loopbaan doormaken. Denk aan functiewijzingen of wijzigingen op het gebied van werkgever, regio of sector. Hierbij gaat het om de mate waarin medewerkers kunnen en willen veranderen.

Een mobiliteitstraject kan ingezet worden als een medewerker niet meer terug kan keren in de oude functie/bij de huidige werkgever. Onder begeleiding wordt de medewerker klaargestoomd voor een nieuwe functie. Dit gebeurt in de vorm van een mobiliteitsdienstverband. Het dienstverband bij de oude werkgever eindigt en begint, voor een voorafgaand afgesproken periode, bij een andere werkgever. De nieuwe arbeidsvoorwaarden zijn gelijk aan de oude arbeidsvoorwaarden.

De voordelen van een mobiliteitstraject of -dienstverband in het onderwijs

Maar liefst één op de vijf jonge leraren willen binnen nu en vijf jaar het onderwijs verlaten. Steeds meer leerkrachten kiezen daarom, samen met hun werkgever, voor een mobiliteitstraject. Voor zowel de werknemer als de werkgever in het onderwijs biedt een dergelijk traject voordelen.

Voordelen voor de werkgever:
Voor een werkgever kan een mobiliteitsdienstverband interessant zijn omdat alle financiële- en administratieve zaken (en daarmee de risico’s), worden overgenomen door de andere werkgever in het dienstverband. Het ontzorgen van de werkgever is daarom een belangrijk motief om voor een mobiliteitstraject te kiezen in plaats van een outplacementtraject.

Daarnaast is een mobiliteitstraject gunstig voor de werkgever omdat deze hiermee een goede relatie behoudt met de werknemer. De leerkracht zal de organisatie (en de onderwijssector) tevreden en zonder rancune verlaten. Dit is uiteraard bevorderlijk voor het imago van de werkgever.

Voordelen voor de werknemer:
Omdat de arbeidsvoorwaarden van het nieuwe dienstverband gelijkwaardig zijn aan die van het oude dienstverband, krijgt de onderwijsprofessional alle rust, ruimte en zekerheid om te focussen op een nieuwe carrièrestap. De mobiliteit van de leerkracht wordt hiermee vergroot, wat weer een positief effect heeft op de duurzame inzetbaarheid. De medewerker blijft langer gezond, gemotiveerd en productief. Overige voordelen voor de werknemer zijn: meer werkplezier en het voorkomen van werkloosheid.

Nadelen van een mobiliteitstraject

Een mobiliteitsdienstverband kan ook nadelen hebben. Met name voor de werknemer. Wanneer hij of zij geen baan vindt na het traject, heeft de werknemer wel recht op WW maar niet op bovenwettelijke WW. Daarnaast kan het loslaten van een vaste baan voor een tijdelijk dienstverband een gevoel van onzekerheid geven.

Benieuwd naar de mogelijkheden

Wil je meer weten over de mogelijkheden van mobiliteit binnen het onderwijs? Volg de gratis webinar 'Heeft de school wel een achterdeur?' waarin onderwerpen aan bod komen als afscheid nemen, ontwikkeling, gedoe-management en jouw rol als leidinggevende of HR-adviseur. Of neem contact met ons op voor meer informatie.