Trend 1: Focus op mentale veerkracht in het primair onderwijs

De werkdruk in het primair onderwijs wordt al jaren als hoog ervaren. Veel leerkrachten ervaren stress. Dit komt niet alleen door het lerarentekort, maar ook door ontwikkelingen in het onderwijs. Functies veranderen en er worden meer of andere vaardigheden gevraagd. Deze stress leidt steeds vaker tot een burn-out of een carrièreswitch. Veel werkgevers zetten daarom de mentale gesteldheid van leraren hoog op de agenda. Bijvoorbeeld door gezonde voeding te stimuleren, een abonnement op de sportschool aan te bieden en vooral door in te zetten op coaching en stimuleren van regie over de eigen loopbaan.

Trend 2: Betrokken onderwijswerknemers zijn duurzaam inzetbaar

Een belangrijke trend op het gebied van duurzame inzetbaarheid in het primair onderwijs is de betrokkenheid van werknemers. Hoe meer leerkrachten zich betrokken voelen bij de organisatie of bij hun team, hoe beter ze presteren. Maar hoe blijf je betrokken bij een organisatie die onderhevig is aan verandering? Ontwikkelingen als blended learning, hybride lesgeven en thuiswerken, maken het voor werkgevers en HR-professionals lastig om onderwijsprofessionals gemotiveerd en betrokken te houden. Door ruimte te creëren voor nieuwe ideeën, meer verantwoordelijkheid en persoonlijk leiderschap voelen leerkrachten zich meer gezien en gewaardeerd.

Trend 3: Duurzaam inzetbaar door een leven lang leren

Jarenlang dezelfde werkzaamheden uitvoeren is voor niemand goed. Ook niet voor leerkrachten in het primair onderwijs. Juist hier gaan de ontwikkelingen razendsnel. Een leven lang leren wordt door werkgevers in het onderwijs steeds vaker ingezet om medewerkers langer fit en gemotiveerd te houden voor de arbeidsmarkt. Met een interessant scholingsaanbod en de mogelijkheid om deel te nemen aan opleidingen, cursussen en workshops kunnen onderwijsprofessionals zich optimaal voorbereiden op de toekomst.

Meer weten over duurzame inzetbaarheid in het onderwijs?

Wil je meer weten over hoe je duurzame inzetbaarheid kunt inzetten voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of 088 – 141 09 00.