Verandering komt soms van binnenuit een organisatie, maar ook vaak van buitenaf. Zoals bijvoorbeeld fusies of sluitingen. Overbrengen waarom deze veranderingen noodzakelijk zijn, maar ook kansen bieden, is niet eenvoudig. Mensium begeleidt individuele werknemers tot aan voltallige organisaties in de publieke sector bij deze veranderprocessen. Vaak betekent het afscheid nemen van wat je gewend bent. Denk aan het voorbeeld van een olifant die met een touw aan een klein lullig paaltje vastzit. Zo’n olifant is ontzettend sterk, heeft een gouden geheugen en is superslim. En toch laat hij zich door zo’n paaltje tegenhouden om in beweging te komen.

Gewoontedieren

Elke verandering, ook als die simpel lijkt, moet dus worden veroverd. Mensen zijn gewoontedieren, die geven hun vaste rituelen niet snel op. Vandaar dat het zo belangrijk is om bij elke voorgenomen verandering de intrinsieke motivatie erachter uit te vinden en te communiceren.

Een organisatie die enkel oppert dat de concurrentie het ook doet, of dat het goed is voor haar medewerkers – zonder dat ze dat gevraagd hebben – zal het moeilijk krijgen om haar medewerkers te overtuigen. Er is weleens tegen me gezegd “Marc, als je nog één keer vraagt waarom, gooien we je hier het raam uit”. Kijk, nu komen we ergens, antwoordde ik.

Werkwijze

De werkwijze van Mensium hebben we samengevat in het model DNA van ontwikkeling. Het onderscheidt in elk veranderings- of ontwikkelproces twaalf verschillende fases. Hierbij reiken we voor elke fase tools en technieken aan om het ontwikkelverhaal van een organisatie of een individuele medewerker tot een succes te maken. Als mobiliteitsspecialist hebben wij zoveel vertrouwen in de slagingskans van elk veranderingsproces dat we bijvoorbeeld regelmatig het dienstverband van een medewerker overnemen: de zogenaamde werkgelukcontracten.

Bijvoorbeeld wanneer een werknemer vanwege een fusie geen baan meer heeft. De druk om heel snel iets nieuws te vinden verdwijnt daardoor. In plaats daarvan ervaren deze werknemers juist de rust die zo nodig hebben om echt in beweging te komen.

Verandering omarmen

Dat betekent de verandering omarmen en goed gaan nadenken over wat je werkelijk zou willen. Een nieuwe baan die perfect past bij iemands capaciteiten én ambities, is een groot cadeau. Wij geloven absoluut in Sinterklaas. Maar als je geen verlanglijstje maakt, weet hij ook niet wat hij jou moet geven. Uiteindelijk krijgt iedereen dat lijstje helder en worden ze zo regisseur van de eigen zoektocht. Mensium loopt in dit proces met je mee als coach of als reisleider. Met succes: vrijwel iedereen met een werkgelukcontract heeft binnen acht maanden een nieuwe baan. Velen al veel sneller.

Lees hier meer over de van-werk-naar-werk begeleiding van Mensium.