Mobiliteit in het onderwijs begint met aandacht en verbinding
Mobilisatie (beweging) in het primair onderwijs begint met aandacht en verbinding. Aandacht voor de onderwijsprofessional en verbinding tussen directie, teamleiders, HR-afdelingen en de medewerker. Door aandacht te hebben voor elkaars drijfveren en behoeften en deze op elkaar af te stemmen, kunnen medewerkers zichzelf ontwikkelen. Dit komt de duurzame inzetbaarheid ten goede.
Mobiliteitsbegeleiding in het primair onderwijs
In de roerige tijden waarin de onderwijssector zich momenteel bevindt, is mobiliteit in het onderwijs vaak een ondergeschoven kindje. Niet verwonderlijk, als het al moeilijk genoeg is om aan goede medewerkers te komen, is het duurzaam in beweging krijgen van bestaande medewerkers geen prioriteit. Toch is het belangrijk om juist nu in te zetten op mobiliteitsbegeleiding. Hiermee voorkom je dat medewerkers zich niet meer ontwikkelen (stilstand is immers achteruitgang), ontevreden zijn of niet meegroeien met de organisatie en de sector. Mobiliteitsbegeleiding zoals loopbaanbegeleiding, outplacement of het overnemen van een medewerker in een mobiliteitsdienstverband, houdt medewerkers proactief, gemotiveerd en dus duurzaam inzetbaar.
Help leerkrachten om in beweging te komen in hun loopbaan
Dit klinkt misschien gek, maar vaak hebben medewerkers een duwtje in de rug nodig om in beweging te komen. Vooral in het primair onderwijs, waar de arbeidsmobiliteit relatief laag is, blijven medewerkers het liefst ‘zitten waar ze zitten’. Door deze medewerkers het goede voorbeeld te geven en ze op de juiste manier te faciliteren komen ze in beweging. Het faciliteren van mobiliteit kan op verschillende manieren:
- stimuleer ze om gebruik te maken van de duurzame inzetbaarheidsregeling voor het onderwijs;
- laat leerkrachten periodiek meedraaien op een andere school;
- wijs ze op (interne) vacatures;
- voer beoordelings- en functioneringsgesprekken.
Meer weten over duurzame inzetbaarheid?
Wil je meer weten over hoe je duurzame inzetbaarheid kunt inzetten voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of 088 – 141 09 00.