Verkondig de verandering

Ondanks dat verandering vaak onvoorspelbaar is, is het prettig om te worden meegenomen in het proces er naartoe. Het hangt immers vaak al in de lucht, nog voordat duidelijk is wát er precies verandert. Er is niets zo vervelend als rustig in je bootje liggen en opeens in een stroomversnelling terecht komen.

Jezelf voorbereiden: zwemvest aan, helm op, roeiriemen bij de hand, zou zomaar het verschil kunnen maken tussen kopje onder gaan en blijven varen. Communiceren over (een voorspelling van) verandering zorgt ervoor dat medewerkers niet afhaken op onrust of onduidelijkheid.

Roei met de riemen die je hebt

Het kan zijn dat de competenties van een aantal medewerkers niet meer aansluiten op de veranderende organisatie. Dit hoeft echter niet als een verrassing te komen. Als je moet roeien met de riemen die je hebt, is het prettig als je jezelf vooraf afvraagt: heb ik de juiste mensen en competenties in huis om deze verandering door te voeren?

Wellicht kom je hier tot de conclusie dat dit niet het geval is. Dat zou kunnen betekenen dat er enige scholing nodig is. Ook hier is communicatie erg belangrijk. Leg uit dat je graag wil dat het huidige team mee evolueert naar de volgende organisatie ontwikkeling. Vertel wat ervoor nodig is om bij te blijven: scholing, cursus, etc. En biedt de ruimte en mogelijkheden om dit te volgen.

Weet wat je overboord gooit

Als je de verandering voldoende hebt voorbereid is het tijd om het door te voeren. Dit is hét moment om alle angsten en negatieve overtuigingen over verandering overboord te gooien. Ook is dit hét moment om mensen van boord te laten gaan.

Het zou zomaar kunnen dat er collega’s zijn die de nieuwe verandering, zelfs met de juiste voorbereiding en communicatie, niet zien zitten. Geef ze de ruimte om uit te stappen, binnen of buiten de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een mobiliteitsdienstverband. Voorkom dat verandering verraderlijk voelt en tref de juiste voorbereidingen. Zo maak je verandering voorspelbaar!