Een grotere verandering hadden we ons niet voor kunnen stellen. Van dagelijks met collega’s op kantoor met eventuele kinderen naar school of het dagverblijf, naar online meetings vanuit huis met de kinderen op de achtergrond. Voor velen een hele nieuwe (en stressvolle) wereld. Deze hele situatie heb ik afgezet tegen de fases die ik beschrijf in mijn boek over het ‘DNA van ontwikkeling’. Daarin vind je 12 fases die ieder individu, ieder team, iedere organisatie en ieder land aflegt bij een verandering. Opvallend eenvoudig waren deze fases te plotten op de coronacrisis.

Van verandering naar ontwikkeling

Eigenlijk gaat het helemaal niet om de coronacrisis en al wat dit met zich meebrengt. Het gaat om jou! Hoe ga jij om met een verandering die op jou afkomt. Tijdens enkele webinars heb ik de vier eerste fases van het DNA van ontwikkeling behandeld. Het zijn de fases die bepalend zijn om van een verandering die op je afkomt een ontwikkeling voor jezelf te maken.

Deze 4 fases zijn:

  1. Onrust
  2. Oproep
  3. Weerstand
  4. Oriëntatie
DNA van ontwikkeling

Fase 1: Onrust

In deze fase gaat het vooral om het op de kop zetten van jouw rugzak. Wat zit erin dat jou, veelal onbewust, stuurt in je reactie op een mogelijke verandering. Weet jij wat jou drijft? Welke ervaringen heb jij met veranderen en hoe beïnvloedt dat jouw perceptie?

Bekijk de webinar over deze fase terug.

Fase 2: Oproep 

Tijdens de persconferentie van 15 maart 2020 deed president Mark Rutte een oproep aan ons allemaal. Blijf zoveel mogelijk thuis en houd 1,5 meter afstand! Deze oproep heeft de ene wel geraakt maar de andere niet, getuigen ‘schijt-aan-corona-feestjes’ die georganiseerd werden. Wanneer spreekt een oproep jou aan? In deze fase is duidelijk dat je moet snappen ‘waarom’ de oproep gedaan wordt. Als jij het waarom van je oproep niet uit kunt leggen, hoe kun je dan verwachten dat anderen zich kunnen verbinden aan je oproep?

Bekijk de webinar terug over de tweede fase: oproep.

Fase 3: Weerstand

De focus in deze fase is gericht op het verleden en wordt gedreven door de angst van het mogelijke verlies van hetgeen je hebt opgebouwd. Dat kan zelfs iets negatiefs zijn dat je vast wilt houden. Door je verleden met beide handen vast te willen houden, is er geen ruimte om iets nieuws te pakken. Wat moet jij loslaten?

Bekijk de webinar over fase 3: weerstand terug.

Fase 4: Oriëntatie

Waar in de vorige 3 fases de blik nogal op het verleden gericht was, gaat in deze 4e fase de blik vooruit. Er komt ruimte voor nieuwsgierigheid naar je echte potentieel. In deze fase ontmoet jij ook ‘je mentor’ die jou vooral vragen stelt waardoor jij ruimte gaat ervaren. Iedere held heeft een mentor, hoe zit dat met jou? Wie inspireert en spiegelt jou?

Bekijk de webinar terug.

Het roer om

Deze eerste 4 fases zijn van belang om tot de belangrijke vijfde fase te komen. De fase van de beslissende keuzen. In deze fase kom je bij de vraag: voor welke keuze(s) sta jij nu? En waar kies je voor?

Je hoeft de reis van verandering naar ontwikkeling niet alleen af te leggen. Iedere organisatie heeft reisleiders. In mijn boek zijn dat de HR-adviseurs en de lijnmanagers binnen jouw organisatie. Zij spelen voor jou een belangrijke rol... en doorlopen zelf ook de 12 stappen van het DNA van ontwikkeling.

Heb jij geen reisleider of weet jij niet hoe je een goede mentor kunt vinden? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij begeleiden individuen, teams en organisaties in de reis van verandering naar ontwikkeling.