Ik ben er namelijk van overtuigd dat het helpt als mensen de intentie achter een regel weten. Als ik weet waarom of waarvoor ik iets doe, dan ben ik eerder geneigd om de regel ook na te leven. Doordat de waterkoker regelmatig leeg is, weet ik dat er ook andere dynamieken een rol spelen.

Drijfveren en gedrag

De ene persoon schikt zich makkelijker in regels dan de ander. Het heeft ook iets met de persoonlijkheid van de mens te maken. In mijn werk als adviseur bij Mensium zet ik regelmatig de TMA methode (Talenten Motivatie Analyse) in. Deze analyse geeft inzicht in iemands drijfveren. Drijfveren zijn de bouwstenen van de persoonlijkheid van mensen en hebben een grote invloed op het gedrag van mensen. Eén van de drijfveren is ‘conformeren’. Deze drijfveer maakt de mate inzichtelijk waarin de persoon zich schikt en aanpast aan regels, kaders en cultuur. Zelf ben ik iemand die hier hoog op scoort. Ik houd me vast aan regels en kaders die vastgesteld worden. Dat betekent ook dat ik heel plichtsgetrouw ben en houd van ‘afspraak is afspraak’. Als iemand mij iets belooft, dan ga ik er ook vanuit dat er opvolging aan gegeven wordt. Dus is het niet gek dat ik er zeker voor zorg dat ik de waterkoker gevuld achterlaat.

Maar wat nu als iemand laag scoort op deze drijfveer? Zijn dat de mensen die de waterkoker minder snel vullen? Iemand met een lage score gaat meer informeel en flexibel om met regels. Ze wijken makkelijk af van de regels en gaan meer hun eigen weg. Deze personen kunnen zeer creatief omgaan met regels en trekken zich minder aan van verwachtingen van anderen en de omgeving. Niet gek dus dat niet iedereen dezelfde opvolging geeft aan het briefje in de koffiecorner!

Lees in Waarom dromen op de werkvloer soms wél een goed idee is! meer over drijfveren, dromen en het verwezenlijken hiervan.

Goed of fout

Bij het bespreken van de TMA met de kandidaat hoor ik regelmatig de opmerking dat hij liever anders zou zijn. Vaak komt dit omdat hijzelf, of de omgeving, last heeft. Of dat er gedacht wordt dat iets anders als ‘beter’ gekwalificeerd is. Er zijn geen goede of foute drijfveren. Met kandidaten kijk ik vooral wat een hoge of een lage score voor een talent met zich meebrengt. Want talenten vloeien voort uit het positieve gedrag dat voortvloeit uit de drijfveren. Zo ben ik heel erg blij dat ik plichtsgetrouw ben. En, dit plichtsgetrouwe uit zich dan ook in deze column. Op de dag van de deadline lever ik deze aan.