Geluk is een niveau

Uit onderzoek blijkt dat mensen die de loterij winnen na een jaar weer terug zijn op hun oude ‘geluksniveau’. Hetzelfde geldt voor mensen die een groot verlies of tragische gebeurtenis meemaken. We hebben allemaal een standaard niveau van hoe gelukkig we ons voelen. En als we eenmaal ergens aan gewend zijn? Dan keren we gewoon terug naar het gemiddelde gevoel waar we voorheen waren. Werken aan een doel of droom kan motiverend werken. Je streeft er dagen, weken, maanden en soms jaren naar om dat succes, die promotie of die nieuwe opdracht te behalen. Als dat lukt? Dan ben je pas écht gelukkig, maar dan wel met een houdbaarheidsdatum!

Droom of doel?

De oplossing? Een droom hoeft geen doel an sich te worden. Dat kan er juist voor zorgen dat je bij het behalen van je droom je motivatie zoek raakt. Een vuilnisman kan dromen van een schone stad, en werkt daar dagelijks aan. Als het echter een doel zou zijn, dan zou het zowaar verstikkend kunnen werken. Het blijft immers een oneindige taak. Desondanks kan het motiverend werken om een doel na te streven dat groter is dan de taken die jij in je eentje uitvoert. Zo werkt Tony Chocolonely bijvoorbeeld aan 100% slaafvrije chocolade. En als ze dat hebben behaald? Dan hopen ze de sector te inspireren om hetzelfde te doen.

Droom groot

Wil jij jouw team motiveren om te werken aan een droom? Droom dan groot! Zorg ervoor dat de droom motiverend genoeg is om elke dag voor uit bed te komen. Zorg er tegelijkertijd voor dat het niet verstikkend werkt. Zorg ervoor dat er tussentijds voldoende doelen behaald worden zodat het grotere doel niet onmogelijk lijkt. Op deze manier zorg je voor een stabiel geluksniveau, en zorg je ervoor dat het hebben van de zaak niet het einde van het vermaeck is!