De volgorde van de kleuren geven belangrijke informatie over hoe jij je energie bij voorkeur uit en oplaadt, over je communicatiestijl, over je voorkeur voor besluitvorming, over je behoefte waar het gaat om veranderingen, etc.

Insights Discovery

Tijdens de workshop die ik heb verzorgd op het Driessen Groep jaarcongres met als thema ‘kleur’, ben ik met de deelnemers in gaan zoomen op de manier waarop je voorkeuren kunt achterhalen. Bij jezelf maar ook bij de ander. Deze inzichten hebben we vervolgens op ons model ‘DNA van Ontwikkeling’ geplaatst waardoor we een diepgaand beeld hebben gecreëerd van de ontwikkelstappen, afgezet tegen de voorkeuren van een medewerker en een HR-functionaris / lijnmanager.

Zeker in de eerste fasen van een (organisatie)ontwikkeltraject is het cruciaal om weet te hebben van je eigen voorkeuren maar ook van de voorkeuren van je medewerkers. Hierdoor kun je veel beter aansluiten en verbinden. Het uitgangspunt is telkens: Behandel de ander zoals de ander behandeld wil worden! 

Voorkeuren afstemmen

Wanneer je echter slechts vanuit je eigen voorkeur handelt, is de kans aanzienlijk dat je ‘de plank mis kunt slaan’. Een mooie parallel valt te trekken met de hengelsport. Persoonlijk ben ik verzot op het eten van een lekkere pizza. Met name een pizza salami behoort tot mijn favorieten. Wanneer ik echter wil gaan vissen en ik doe een stukje pizza aan mijn haak, is de kans groot dat ik geen succes zal hebben. Ik ben uitgegaan van mijn voorkeur en niet van de voorkeur van de ander. Als ik me meer had verdiept in de ander, in dit geval de vissen, dan had ik geweten dat ik meer succes zou hebben wanneer ik aansluit bij hun voorkeur, ze zijn namelijk dol op wormen!

Afstemmen op de ander kan het allerbest wanneer je weet wat je eigen voorkeuren zijn. Daarna ga je die van ‘de ander’ ook zien en begrijpen, zodat je daadwerkelijk kunt afstemmen en verbinden. Insights Discovery is daarbij een zeer behulpzaam instrument. In korte of meer uitgebreide programma’s rondom persoonlijke effectiviteit, leiderschap en teameffectiviteit weten wij deelnemers op een kleurrijke wijze verrassende inzichten te bieden.